Založ si blog

Maďarsko na rázcestí reality či ilúzie?

 

Nič lepšie nevysvetli fakt, že Maďarsko sa stáva staronovým satelitom Ruskej federácie, ako obnovená viera vlády Viktora Orbána, že Vladimír Putin im v Karpatskej kotline zaručí vysnenú budúcnosť . Ruská federácia poskytla Maďarom 10 miliardový úver (v euro) na dostavbu jadrovej elektrárni v Paksi. Nevieme čo na oplátku prisľúbil Orbán. Barterové vyjednávanie vždy sa nesie v znamení hesla „niečo za niečo“. Občania iba odhadujú obsah slova „niečo“. Mal Orbán obmedziť práva mimovládnym organizáciám či kontrolovať aktivity Georga Sorosa a tak nasledovať zásahy Putina v Moskve? V ostatnom čase sa začali podlžnosti rukolapne splácať. Zasiahol proti Stredoeurópskej univerzite (CEU) v Budapešti a parlament prijal zákony o regulovanom financovaní občianskych združení a mimovládnych organizácií. Legislatívne zmeny potvrdzujú, že tempo aktivít na domácej politickej scéne diktuje nádejný priateľ Putin.

 

Maďari s obľubou používajú známe porekadlo: „Kto nekráča súhlasne, nedostane na večeru štrúdlu“ (Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére). Otázkou je chuť čerstvo upečenej štrúdle. Orbán o ochutnávaní štrúdle pri slote s Putinom zatiaľ nič neprezrádza. Kriticky mysliaci ľudia ho iba podozrivo sledujú a tušia, že budúcnosť krajiny zahaľuje do hmly.

 

Je zaujímavé, že tajné maďarsko-ruské rokovania o rozšírení a zmodernizovaní jadrovej elektrárne v Paksi začali už v lete 2013. Dohodu o Paksi podpísali mesiac pred pádom bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukoviča (22.2.2014) a dva mesiace pred obsadením Krymu (18.3.2014). Nevieme, či prezident Putin po vypuknutí protestov na Majdane stihol informovať premiéra Orbána o chystanom referende na Kryme. Logika dvojstranných rokovaní na vysokej úrovni (najmä ak sa dejú v priateľskom duchu) výmenu citlivých informácií nevylučuje. Koincidencia termínov je však podozrivá. V čase keď zmätky v Kyjeve vrcholili, Putin musel vedieť, že Janukovič bude odstavený, a že prítomnosť neoznačených vojakov na Kryme bude musieť odôvodniť nelegálnymi demonštráciami na námestí.

 

Bývalý minister hospodárstva vo vláde Pétera Medgyessyho István Csillag uverejnil obsažnú esej s názvom Zveľaďovateľ štátu (In: Élet és  Irodalom, č. 4, 2017) a spomína v nej slogan, ktorý ožil po 2. svetovej vojne. Vraj „Rusi vyhrali vojnu, ale prehrali mier, kým Nemci vojnu prehrali, ale vyhrali mier.“ Výrok možno vhodne aplikovať aj na súčasné rusko-maďarské výťahy. Orbán s Putinom „vojnu“ o štáty bývalej monarchie môžu iluzórne vyhrať, ale trvalú stabilitu v regióne nenastolia.

 

Ukrajina je politicky nestabilná a chaos v krajine účelovo vyvoláva ruská intervencia. Je len prirodzené, že terajší prezident Petro Porošenko žiada o pomoc EÚ a NATO. Je zaujímavé, že Orbánova administratíva nepociťuje ohrozenie zo strany Ruskej Federácie meniť hranice suverénneho štátu a nenapadlo požiadať NATO o ochranu,  podobne ako pobaltské štáty. Maďarskí komentátori si myslia, že Orbán je Putinovi „niečím“ zaviazaný. Taká úvaha síce naznačuje, že ide o nejakú konšpiračnú teóriu, ale to, čo sa deje v maďarskej zahraničnej politike hovorí o opaku. Každý, kto sa o politiku aspoň okrajovo zaujíma vie, že srdcovou záležitosťou národnej politiky Maďarska sú maďarské menšiny za hranicami ich štátu. Ak sa Rusi starajú o svoju menšinu na Kryme, prečo by sa Maďari nemohli postarať o svojich v Podkarpatskej Rusi? Navyše existujú „oprávnené“ nároky Maďarska aj voči Slovensku (Horná zem), Rumunska (Sedmohradsko) aj Srbska (Vojvodina). Preto sa Dňom národnej spolupatričnosti (4. júna) vždy pripomínajú traumy odlúčenosti. Štáty strednej Európy, ktoré boli súčasťou Rakúsko – Uhorska si o tri roky pripomenú 100. výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy. Prípravy na veľkolepé udalosti v roku 2020 u našich južných susedov už vypukli.

17. júla 2013 v rumunskom kúpeľnom meste Baile Balvanyos maďarský premiér vyhlásil: „Váha a úloha Európy je otázna a dnes už musíme reálne vnímať nebezpečenstvo straty našej kultúrnej, hospodárskej a sociálnej identity v regiónoch, kde sme storočia vládli“.

Načo myslí premiér našich južných susedov? Viem, že meditovať verejne o tejto téme na Slovensku je tabu. To preto, aby sa dobré vzťahy vo vnútri zoskupenia V4 nenarušili. Samozrejme, téma je v súčasnej situácii politicky neželaná, to priznávam, ale ju nepokladám za zakázanú. Zamyslime sa nad vývojom situácie. V roku 2014 Orbán opäť rečnil v Balvanyosi (29. júla 2014) a po prvýkrát vysvetľoval princípy iliberálnej demokracie a poukazoval na problémy financovania mimovládnych organizácií „zahraničnými agentmi“. Svojich poslucháčov poučoval nasledovne: „Keďže poriadky terajšieho sveta nám v ústach nechutia, myslím si, že v čase kedy v Karpatskej kotline sa môže stať čokoľvek, aj keď skrýva mnoho neistôt a môžu spôsobiť aj problémy, pre maďarský národ prinášajú príležitosti.“ A čoby sa naozaj mohlo stať? Koncom minulého roka premiér vyslovil konečnú prognózu: „Rok 2017 bude rokom revolúcie. Čo nám odkázala Amerika? Urobme Maďarsko opäť veľkým!“ (Mandiner, 15.12.2016).

 

Treba brať tieto vyhlásenia vážne? Existujú dve možnosti. Buď ich treba pokladať za blúznivé rojčenie, alebo sa na možné dôsledky treba pripraviť. V každom prípade od susedov počujeme predpovede o budúcnosti Strednej Európy. V slogane „Maďarsko bude opäť veľkým“ (naggyá váló Magyarország) racionálne mysliacemu Európanovi vadí slovko „opäť“. Nie je mementom pre myseľ, ktorá vracia do minulosti?

Štefan Markuš

K storočnici Trianonu

30.05.2020

K storočnici Trianonskej mierovej zmluvy Štefan Markuš Historické vedomie občanov Karpatskej kotliny sa vždy prebúdza pri spomienke na udalosti, ktoré sa udiali v paláci Grand Trianon na zámku Versailles pri Paríži. Palác postavili v empírovom štýle na konci 17. storočia a začiatkom 18. storočia. Palác bol pôvodne plánovaný ako dar pre kráľovu milenku Madame de [...]

Lekcie z fortieľu prežitia

16.05.2018

„Od svojho otca som sa naučil umeniu prežiť“ – George Soros Otec známeho finančníka a filantropa Georgea Sorosa, Tivadar Soros, napísal knihu o utrpení maďarských Židov počas holokaustu. Kniha vyšla pod názvom Álarcban – Nácivilág Magyarországon (V maske – Svet nacistov v Maďarsku, Budapest, 2002). Kniha sa objavila na maďarskom vianočnom knižnom trhu v roku [...]

Maďarský iliberalizmus pod mikroskopom

30.05.2017

Maďarský iliberalizmus pod mikroskopom Štefan Markuš Európsky parlament (EP) 17. mája t. r. prijal uznesenie, v ktorom konštatoval, že v Maďarsku sa kazí demokracia, narúšajú sa zásady právneho štátu a obmedzujú sa základné práva občanov. Poslanci odhlasovali návrh aktivovať článok 7 Lisabonskej zmluvy, ktorým EÚ stráži svoje hodnoty. Maďarsku odporúčajú [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 16136x
Priemerná čítanosť článkov: 3227x

Autor blogu

Kategórie